Wyniki Badań

Wyniki badań gleby

Wyniki badań gleby dostarczają kluczowych informacji o zawartości składników odżywczych, kwasowości i innych parametrach wpływających na wydajność upraw. Poniżej prezentujemy sposób, w jaki interpretujemy dane z analiz glebowych.

BeAgro - slider 2 photo

INTERAKTYWNE WYNIKI BADAŃ

Wyniki mówią same za siebie

Tak prezentujemy wyniki Twoich badań

pH gleby

Poziom pH określa kwasowość lub zasadowość gleby, co bezpośrednio wpływa na dostępność składników odżywczych dla roślin.

6.2
4.0 5.0 6.0 7.0 8.0
Bardzo kwaśne
Kwaśne
Obojętne
Zasadowe

Potas (K₂O)

Potas jest niezbędny dla fotosyntezy, transportu wody i zwiększania odporności roślin na choroby i stres środowiskowy.

8.2 mg/100g
0 10 20 30 40
Niski
Średni
Wysoki

Fosfor (P₂O₅)

Fosfor jest kluczowy dla rozwoju korzeni, kwitnienia i owocowania. Wspomaga również transport energii w roślinie.

15.7 mg/100g
0 5 10 15 20
Niski
Średni
Wysoki

Magnez (Mg)

Magnez jest kluczowym składnikiem chlorofilu, wspomaga fotosyntezę i metabolizm, a także strukturę komórkową roślin.

12.5 mg/100g
0 4 8 12 16
Niski
Średni
Wysoki

Azot (N)

Azot jest niezbędny do wzrostu liści i pędów, wpływa na intensywność zielonego koloru i ogólną kondycję roślin.

1.8 mg/100g
0 1 2 3 4
Niski
Średni
Wysoki
Maskotka BeAgro - uśmiechnięta cebulka

pH 6.2 - odpowiednie dla większości roślin ogrodowych. Utrzymuj lub lekko podnieś małymi ilościami wapna.

1 / 5

Jak czytać wyniki badań gleby?

Potas (K₂O)

Wpływa na odporność roślin i gospodarkę wodną

Niski Średni Wysoki

Fosfor (P₂O₅)

Kluczowy dla rozwoju korzeni i kwitnienia

Niski Średni Wysoki

Magnez (Mg)

Niezbędny dla fotosyntezy i zdrowych liści

Niski Średni Wysoki

Interfejs wyników badań BeAgro

Nasze wyniki są prezentowane w przejrzysty, graficzny sposób, aby każdy mógł łatwo zrozumieć stan swojej gleby.

1

Sprawdź wartości poszczególnych parametrów

2

Porównaj z zalecanymi poziomami dla Twoich upraw

3

Zrozum wpływ każdego parametru na wzrost roślin

Interfejs wyników BeAgro Szczegółowe wyniki badań